Smiltsērkšķu pielietojums

2020-05-12

Smiltsērkšķis - pārsteidzošs augs, kas dāsni dalās ar cilvēkiem ar savu vitamīnu krājumu. Ārēji smiltsērkšķu oga līdzīga vitamīnu tabletēm. Un šie augi tiešam ir pilni ar vitamīniem un citām vielām. Šī kultūra ir ļoti ražīga, tās zari, kas ir smagi no augļu pārpilnības, pārsvarā ir ļoti zemi. Pašām ogām ir dziednieciskas īpašības, tās palīdzēs atbrīvoties no vairākām kaitēm. Smiltsērkšķiem patīk saules apspīdēti pakalni, bet tie aug arī upju krastos. Šim augam nepatīk purvainas zemienes. Smiltsērkšķi nebaidās no sala un ir ļoti izturīgi, tādēļ arī Latvijā šos augus var audzēt.

Smiltsērkšķu augļu pielietojums

Smiltsērkšķu ogas lieto vairāku produktu izgatavošanai, tādu kā smiltsērkšķu eļļa vai sula. Interesanti ir tas, ka, lai saražot 1 L smiltsērkšķu eļļas, vajadzīgi ap diviem simtiem smiltsērkšķu ogu, šis process izskaidro cenu šai produkcijai. Arī pašas smiltsērkšķu ogas izmanto ļoti daudz, bet, lai saglabāt smiltsērkšķi ziemai, tā ogas ir iespējams saldēt ledusskapī un tās saglabās savas dziednieciskās īpašības. Ogas izmanto, lai izvairītos no infarkta, uzlabot sirdsdarbību, lai samazināt holesterīnu, ka arī imunitātei. Ja ir klepus, tiek ieteikts ēst medu kopā ar smiltsērkšķu ogām.

Smiltsērkšķu lietošana

Tā kā smiltsērkšķi ir bagāti ar vitamīniem un uzturvielām, ir radītas daudzas smiltsērkšķu receptes. Protams, ņemot vēra smiltsērkšķu sulas ražošanas procesu, cena nav zema, bet ir pieņemama. Iespējams lietot uzturā arī smiltsērkšķu ogas, lai sniegt sev vitamīnus. Ogas tiek ēstas veselas vai gatavojot no tām biezeņus. Smiltsērkšķu sula ir produkts, kuram jābūt izlietotam desmit dienu laikā, taču arī to iespējams sasaldēt pievienojot klāt ūdeni. Saldētavā sulu uzglabā līdz 12 mēnešiem. Protams, smiltsērkšķu eļļai cena nav zema, bet tās bagātais vitamīnu daudzums attaisno izdevumus. Pašu sulu ir ieteicams atšķaidīt, ko var darīt gan ar ūdeni, gan arī ar apelsīnu sulu vai pat pienu. Mazajiem ieteicams taisīt desertus no smiltsērkšķu ogām, piemēram, sablenderējot ogas ar pienu, beigās ielikt banānu, izveidojas garšīgs un veselīgs kokteilis. Savukārt, eļļu lieto imunitātei, taču tā ka to nosaka ārsts, tā kā, ja ir žultspūšļa iekaisums vai problēmas ar aizkuņģa dziedzeri, to nevajadzētu izmantot.

Smiltsērkšķu ražotājs

Šodien ir ļoti daudz dažādu smiltsērkšķu audzētāju, kā arī ne mazāk ir to, kas ražo no smiltsērkšķiem vairākus produktus. Mūsdienu tirgus ir pārpildīts ar smiltsērkšķu eļļu izvēli un savādāku cenu diapazonu. Bieži vien parādās jautājums, kā izvēlēties labāko. Protams, šeit nestrādā teiciens - jo mazāk, jo labāk. Tika vajag padomāt, cik daudz smiltsērkšķu ogu nepieciešams tikai litra eļļas pagatavošanai - ap divsimt kg. Tas ir iespaidīgi. Izvēloties savu smiltsērkšķu produktu pārdevēju, būtu ieteicams to izpētīt un pārbaudīt vai ir visas vajadzīgās atļaujas.

Jānis Balodis - Politiskais blogs
Visas tiesības saglabātas 2018
Izveidots ar Webnode
Izveido savu bezmaksas mājas lapu! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Uzsākt darbu