Smiltsērkšķu augi - sastāvdaļas kā arī to daudzpusīgais pielietojums

2022-03-02

Tieši Himalaju kalni jau tiek uzskatīti par smiltsērkšķu dzimteni. Šī reģiona iedzīvotāji šos kokus dēvē tieši par "svētajiem augļiem". Ķīnā tas labums, ko dot smiltsērkšķu stādi, ir zināms veselus 12 gadsimtus. un saskaņā ar mongoļu leģendu, Čingishans un vēl viņa armija pirms jebkuras uzvarošās kaujas izmantoja konkrēti šīs ogas. Smiltsērkšķu ogas un arī to unikalitāte ir zināma un tagad. Koši oranžās ogās zinātnieki bija uzgājuši pārsteidzošu Omega vielu klātbūtni: Omega trīs, seši, deviņi un reti sastopamās Omega-7 taukskābes, un arī tieši tās ir pārpilnas ar minerālvielām un pat dažādiem vitamīniem.


Tādēļ daudzās valstīs daudzus gadsimtus smiltsērkšķi jeb zelta koks bija lietoti, priekš tam, lai stiprinātu imunitāti, pazeminātu holesterīnu, palēninātu vecuma pazīmes kā arī ārstētu dažādas ādas kaites.

Botāniskais smiltsērkšķu sastāvs un lietderība

Pašas smiltsērkšķu ogas jau tiek iedalītas kā multivitamīni. Tās satur provitamīnus A (līdz 10,9 mg%) un vitamīnus (B1, B2, B3, B6, C, E, K utt.). Ogas satur pat no 3 līdz 6% cukuru (glikoze un fruktoze), organiskās skābes (līdz 2,5%) - ābolu un vīnskābi uc., Miecvielas, dzeltenā krāsvielu pigmenta kvercetīnu, eļļu, kuras ogu mīkstumā jau ir 9%, bet sēklās 12%.
Lapās un arī mizā tika uziets 0,4% apmērā alkaloīds hipofēns, askorbīnskābe un pat līdz 10 atšķirīgiem tanīniem, bet mizā - līdz pat 3% dažāda sastāva taukvielas.
Smiltsērkšķi uzkrāj taukvielu, kura sastāv no triacilglicerīniem ar piesātinātām un nepiesātinātām taukskābēm, pie tam starp pēdējām pārsvaru gūst mononepiesātinātās (palmitooleīnskābes, oleīnskābes) skābes; pektīns, organiskās skābes, miecvielas, flavonoīdi, nikotīnskābe un folija skābe, makro un mikro elementi (Br, Fe, Zinc, Cu, Mn, K, Ca), cukuri un daži augu izcelsmes antibiotiku veidi.
Pati smiltsērkšķu eļļa no augļa mīkstuma jau ir spilgti oranžīgā krāsā, no sēklām - dzeltens, pie tam to sastāvs nedaudz ir atšķirīgs viens no otra. Ogu mīkstuma eļļa satur līdz 0,350% karotīna un karotinoīdus, tiamīnu un riboflavīnu, diezgan milzīgu daudzumu tokoferola - 0,165%, un vēl ievērojamu daudzumu F vitamīna, kas tad regulē ādas vielmaiņu.

Smiltsērkšķi jeb zelta koks - kur tad tos var pielietot?

Tradicionālajā medicīnā smiltsērkšķu augi tiek te lietoti zarnu stiprināšanā, tā kā tie labi ietekmē gan zarnu, gan kuņģa stāvokli. Smiltsērkšķu stādi būtu labs dezinfekcijas un brūču dzīšanas līdzeklis. Smiltsērkšķim jau ir ideālas reģenerējošas īpašības, tādēļ to bieži izvēlās dažnedažāda smaguma apdegumiem, un arī citām ādas slimībām (vecuma plankumi, grumbas, rētas).
Smiltsērkšķu sula un vēl gatavas smiltsērkšķu ogas uzlabo vielmaiņu un arī var tikt pielietotas dažādām gremošanas sistēmas patoloģijām, turklāt sulas cena īstenībā nav tika augsta kā varētu šķist. Nenoliedzami, tomēr ir realizējama arī smiltsērkšķu sulas pagatavošana mājas apstākļos.
Smiltsērkšķi parasti tiek daudz izmantoti ēdiena pagatavošanā: tiek gatavotas eļļas, sulas, kompoti, želeja, marmelāde, ievārījums utt. Turklāt smiltsērkšķu eļļa kuņģim būs ļoti noderīga lieta.
Ilgstošai lietošanai tieši smiltsērkšķu ogas vai saberzē ar cukuru, un arī sasaldē (visi vitamīni tajā saglabājas līdz pat gadam), tādējādi smiltsērkšķi ziemai tiek sagatavoti. Šos augļus varētu arī žāvēt.
Šodien eksistē neskaitāmi produkti, kā arī dažādas receptes, kā varētu izmantot smiltsērkšķi pašiem, kā arī veselībai pieejama smiltsērkšķu eļļa kapsulās, ko var lietot labāk konsultējoties ar ārstu.

Jānis Balodis - Politiskais blogs
Visas tiesības saglabātas 2018
Izveidots ar Webnode
Izveido savu bezmaksas mājas lapu! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Uzsākt darbu