KAS IR SMILTSĒRKŠĶI UN KUR TOS IZMANTO?

2019-02-24

Smiltsērkšķis ir viena no dabas bagātībām ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Ar vien biežāk to izmanto gan sava uztura papildināšanai, gan medicīnā un skaistumkopšanā. Tās izmantoja jau senajās Ķīnas un citu austrumu zemju civilizācijas kā dziedniecisku elementu to laiku medicīnā.


Dzīvojot tehnoloģiju un nebeidzamu iespēju laikmetā, mēdzam aizmirst par to, ka daba mums jau ir devusi visu nepieciešamo, tikai nepieciešams to likt lietā. Smiltsērkšķi un to popularizēšana pēdējos gados ir ļāvuši šai odziņai atgriezties no aizmirstības. Tās var lasīt paši vai izvēlēties iegādāties - iespēju tikt pie smiltsērkšķiem, nudien netrūkst. Arī interneta sniegtās priekšrocības palīdz smiltsērkšķus pirkt un pārdot savā starpā.

SMILTSĒRKŠĶU LIETOŠANA KULINĀRIJĀ.
Jau senajos laikos smiltsērkšķu ogām bija plašs pielietojums - medicīna, skaistumkopšana, pārtika. Ja runa ir par izmantošanu uzturā, to pielietojumu atradīsiet gan desertu, gan pamatēdienu gatavošanā. Ogas var ēst tā pat vien, tikai jāatceras, ka tās ir skābenas, vai arī izmantot kā pildijumu pankūkās, gatavot dažādus dzērienus, sakaltēt. Arī par modes lietu kļuvušajos smūtijos smiltsērkšķu izmantošana bagātinās uzņemto vitamīnu klāstu. Jebkura saimniece noteikti saņems komplimentus, ja galdā cels smiltsērkšķu pīrāgu. Kā lielu daļu citu skābeno ogu, tās var izantot arī pamatēdienu pagatavošanai. Gaļas ēdieni iegūs patīkamu garšas buķeti, ja tiks pasniegti kopā ar smiltsērkšķu mērcēm un čatnijiem. Smiltsērkšķu etiķis ir lielisks gaļas un zivju iemarinēšanai pirms gatavošanas. Šīs ogas noteikti uzlabos garšu un papildinās tās buķeti arī jebkurā veģetāriešu un vegānu maltītē. Ja runājam par smiltsērkšķu sagatavšanu ziemai, nedrīkst nepieminēt konservējumus, eļļas, ievārījumus un daudz ko citu, ar ko našķoties gada aukstākajos mēnešos.

CIK MAKSĀ SMILTSĒRKŠĶU OGU?
Sula un eļļa ir populārākie produkti, kas tiek gatavoti no smiltsērkšķiem. Abi šie produkti kalpo par pamatu dažādu citu ēdienu un konservējumu pagatavošanai, turklāt, izmantojami arī kā uztura bagātinātāji un skaistumkopšanas komponenti. Sulu un eļļu koncentrātus nepieciešams lietot pavisam nedaudz, līdz ar to tas būs lielisks ieguldījums ne tikai gardu ēdienu gatavošanai, bet arī imunitātes uzlabošanā. Kā jaunums tirgū ir parādīušies saldēti sulu kubiņi, kurus var lietot pēc sirds patikas, turklāt, tie ir
viegli un ilgi uzglabājami. Cenas ir sākot no 3,50 eur par puslitra pudelīti ar sulu vai nepilniem pieciem eiro par saldētiem kubiņiem. Smiltsērkšķu eļļa maksā nedaudz vairāk - vidēji 8 eiro par 250 mililitru iepakojumu. Jāpiebilst, ka pērkot vairumā, cena par vienību būs zemāka, urklāt, produkcija ir viegli un salīdzinoši ilgi uzglabājama.

Jānis Balodis - Politiskais blogs
Visas tiesības saglabātas 2018
Izveidots ar Webnode
Izveido savu bezmaksas mājas lapu! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Uzsākt darbu